Τα διάσπαρτα, όπως μαρτυρά και το όνομά τους. καταπράσινα αυτά νησάκια αποτελούν το στολίδι του κεντρικού Αιγαίου και συνιστούν τη φυσική συνέχεια του πανέμορφου Πηλίου και της βορειοανατολικής Εύβοιας. Η Σκιάθος, η Σκόπελος η Αλόννησος, η Σκύρος, αλλά και δεκάδες ακόμα μικρότερα νησάκια και βραχονησίδες, μοιάζουν περισσότερο με καταπράσινα ορμητήρια, καταμεσής στη θάλασσα, που ευωδιάζουν το άρωμα του πεύκου και της ρητίνης. σε συνδυασμό με το ιώδιο της πεντακάθαρης αιγαιοπελαγίτικης θάλασσαc.
Για πολλές δεκαετίες. οι Σποράδες κατακλύζονταν από ελληνικές οικογένειες τουριστών, που διατηρούσαν με σεβασμό τον ήσυχο χαρακτήρα της ελληνικής νησιωτικής υπαίθρου. Οι καταπληκτικές εντυπώσεις, όμως, που άφησαν στους λιγοστούς αλλοδαπούς τουρίστες. οι οποίοι επισκέφθηκαν τα νησιά μεμονωμένα της τελευταίες δεκαετίες, ταξίδεψαν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Έτσι, η εκτεταμένη διαφήμιση οδήγησε στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και στην κατασκευή υπερσύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες φιλοξενούν πλέον εκατοντάδες αλλοδαπούς τουρίστες που καταφθάνουν με προγραμματισμένες πτήσεις.
Η Σκιάθος και η Σκόπελος είναι οι πλέον αναπτυγμένοι προορισμοί των Σποράδων, ίσως ότι είναι και η Ρόδος ή η Κως για τα Δωδεκάνησα. Τα πεύκα στις απέραντες. καταπράσινες εκτάσεις της Σκιάθου γέρνουν κυριολεκτικά, ορισμένες φορές - μέσα στη θάλασσα. στις ονειρεμένες αμμουδιές της, με την κάτασπρη ψιλή άμμο και τα απόκρημνα βράχια. Σε πολλά σημεία η διάβρωση που έχει προκαλέσει η θάλασσα πάνω στους κατάλευκους βράχους, με το πέρασμα των χρόνων, έχει δημιουργήσει αριστουργηματικούς σχεδιασμούς από αψίδες και τούνελ μέσα στο νερό, ενώ η θέα τους δημιουργεί μέχρι και δέος στον επισκέπτη που αντικρίζει για πρώτη φορά το τοπίο.
Η Σκόπελος, όπως και η Σκιάθος, διαθέτει εξίσου υπέροχες παραλίες, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, οικογενειακές ψαροταβέρνες, καταστήματα με παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης και μοντέρνες μπουτίκ, που εξυπηρετούν οτιδήποτε θα μπορούσε να ζητήσει ένας τουρίστας.
Η Αλόννησος, μικρότερη και λιγότερο αναπτυγμένη από τα άλλα δύο νησιά, διατηρεί περισσότερο το τοπικό χρώμα των Σποράδων, το οποίο αντανακλάται άλλοτε στα ήσυχα ανηφορικά καλντερίμια της παλιάς πόλης και στις καθημερινές συνήθειες των ντόπιων ψαράδων και οινοπαραγωγών και άλλοτε στις τοπικές ενδυμασίες και στους ήχους της νησιώτικής μουσικής. Η ζωή εδώ παραμένει ακόμα ανέπαφη, σε σχέση με άλλα ελληνικά νησιά, παρ' ότι υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες και εστιατόρια.
Μερικές απομακρυσμένες παραλίες του νησιού προστατεύονται μάλιστα από οικολογικές οργανώσεις, διότι σε αυτές καταφεύγει η μεσογειακή φώκια, είδος που απειλείται από εξαφάνιση. Το νησί προσφέρει ευχάριστη φιλοξενία σε οικογένειες, αλλά και σε συντροφιές που επιθυμούν να ξεφύγουν από το συνωστισμό που συναντάται σε άλλες, πι
o δημοφιλείς αμμουδιές του Αιγαίου.
Η Σκύρος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από τις υπόλοιπες Σποράδες και το λιγότερο αναπτυγμένο από τουριστική άποψη.
Η
Σκύρος είναι δημοφιλής για το μοναδικό λαογραφικό ύφος που διακρίνει τα κεραμικά και τα υφαντά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία πολύ συχνά διακοσμούν και σπίτια των πόλεων, τα τελευταία χρόνια. Ένα άλλο έθιμο που την έχει καταστήσει διάσημη είναι το παραδοσιακό αποκριάτικο καρναβάλι, το οποίο διαρκεί 21 μέρες και περιλαμβάνει εορταστικές εκδηλώσεις που παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικές λατρείες. Εδώ και δύο χρόνια. έχει ξεκινήσει μια προγραμματισμένη πτήση chartεr από την Ελβετία, δείγμα πως και η Σκύρος ενδίδει πλέον, αργά αλλά σταθερά. στο δέλεαρ της τουριστικής ανάπτυξης, παραμένει όμως φανερά παραδοσιακό] και φιλόξενη, όπως και οι υπόλοιπες Σποράδες.