Οι Κυκλάδες αποτελούν την πεμπτουσία των ελληνικών νησιών ή. αν προτιμάτε, το γραφικότερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας. Πρόκειται για μία συστάδα από περίπου 2.000 νησάκια. από τα οποία μόνο τα 33 κατοικούνται, καταμεσής στο καταγάλανο Αιγαίο. Εκτείνονται από τα νότια παράλια της Αττικής και της Εύβοιας μέχρι τα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Πελοποννήσου, σχηματίζοντας ένα νοητό κύκλο γύρω από την "κοιτίδα της Γης", τη Δήλο, το ιερό νησί που, σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, αναδύθηκε από τα βάθη της Θάλασσας για να κατοικηθεί από τον Απόλλωνα. Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι οι Κυκλάδες έχουν προέλθει από σεισμικές αναταράξεις και ηφαιστειακές εκρήξεις στο εδαφικό τμήμα που άλλοτε ένωνε την Ελλάδα με τη Μικρά Ασία.
Σήμερα, αποτελούν ανεξάρτητη νομαρχία, με πρωτεύουσα την Ερμούπολη της Σύρου. Γεωγραφικά, μπορούμε να τις διακρίνουμε σε τέσσερις βασικές λωρίδες:

α) Δυτικές Κυκλάδες, δηλαδή η Κέα, η Κύθνος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Κίμωλος και η Μήλος

β) Κεντρικές Κυκλάδες, δηλαδή η Σύρος η Πάρος η Αντίπαρος και η Νάξος,

γ) Βόρειες και Βορειοανατολικές Κυκλάδες. δηλαδή η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Δήλος και η Ρήνεια και, τέλος,

δ) Νότιες και Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. δηλαδή η Θήρα, η Αμοργός, η Ανάφη, η Φολέγανδρος, η Ιός και η Σίκινος.

Διάσπαρτα, βέβαια, βρίσκονται εκατοντάδες ακόμα νησάκια και βραχονησίδες που δεν κατοικούνται, αλλά ούτε και προσεγγίζονται από πλοία της γραμμής.

Nea Steria - Rafina - Andros

Η πόλη της Σύρου, ένας σχετικά περιορισμένης ανάπτυξης τουριστικός προορισμός που έχει γνωρίσει στο παρελθόν εποχές μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. είναι κτισμένη σε δύο λόφους και χωρίζεται στην καθολική και την ορθόδοξη συνοικία, οι οποίες συνυπάρχουν αρμονικά για αιώνες.
Η Μύκονος, λίγα μίλια νοτιοανατολικότερα της Σύρου, είναι γνωστή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τι καταπληκτικές παραλίες και την κοσμοπολίτικη νυχτερινή ζωή της. Στη Δήλο, σε απόσταση αναπνοής από τη Μύκονο, βασιλεύει η απόλυτη γαλήνη. Πρόκειται για έναν ακατοίκητο, απέραντο αρχαιολογικό παράδεισο, ο οποίος υπόκειται σε διαρκείς ανασκαφές. εδώ και δεκαετίες.
Παρόμοια γεύση με τη Μύκονο, αλλά με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για οικογενειακές διακοπές, προσφέρουν τα πανέμορφα τοπία της Πάρου, σε αντίθεση με το διαρκές, 24ωρο ξεφάντωμα που διοργανώνουν οι χιλιάδες νεαροί επισκέπτες της Ιού κάθε καλοκαίρι, στις ατελείωτες αμμουδιές της. Η Τήνος, αντίθετα, αποτελεί αξέχαστη εμπειρία για όσους την επισκέπτονται το Δεκαπενταυγουστο, την ημέρα της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας, όπου χιλιάδες πιστο καταφθάνουν ζητώντας την ευλογία της.
Ένα εντελώς ξεχωριστό Θέαμα προσφέρει, ωστόσο, το υποβλητικό. σε σημείο ργης, ηφαιστειογενές τοπίο της Σαντορίνης, με τις κατάμαυρες αμμουδιές και τα εκπληκτικά σπίτια που είναι σκαμμένα κυριολεκτικά μέσα στους απόκρημνους ηφαιστειογενείς βράχους. με αμφιθεατρική θέα στο ενεργό ηφαίστειο, μέσα στη Θάλασσα. Οι Κυκλάδες, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικούνταν από τη νεολιθική περίοδο, αλλά η μεγάλη ακμή τους σημειώθηκε την τρίτη χιλιετία π.Χ., όταν αναπτύχθηκε ο περίφημος Κυκλαδικός πολιτισμός. Αργότερα κυριαρχήθηκαν από τους Κρήτες, τους Μυκηναΐους, τους Δωριείς και τους Ίωνες, οι οποίοι δημιούργησαν και το Θρησκευτικό τους κέντρο στη Δήλο. Έντονα σημάδια, παρ' όλα αυτά, έχει αφήσει και το πέρασμα των Ενετών, γύρω στο Ι 200 μ.Χ., που έχει επηρεάσει τη σύγχρονη πολιτισμική και κοινωνική κληρονομιά των Κυκλάδων.
Η κυριαρχία του γαλάζιου σε ουρανό και σε Θάλασσα, σε αντιδιαστολή με το άγονο πετρώδες έδαφος και τα μοναδικά κάτασπρα σπίτια με τις μικροσκοπικές αυλές και τα αναρίθμητα εξωκλήσια με τα κατάλευκα καμπαναριά, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίε και ποικίλες εντυπώσεις από λιμάνι σε λιμάνι.