Το εγαλύτερο νησί του Ιονίου ε ψηλές βουνοκορφές, ήσυχους όρους ε γραφικά ψαροχώρια, παράξενες λίνες ε θαλασσινό νερό που συγκοινωνούν εταξύ τους υπογείως και πλούσια ιστορία. Aκόη, αξίζει να δοκιάσει κανείς ερικές από τις περίφηες τοπικές σπεσιαλιτέ και να πάρει φεύγοντας, για ενθύιο, ένα πουκάλι φηισένο κεφαλλονίτικο κρασί και έλι.
Πώς θα πάτε:
α) Αεροπορικώς:
(Τοπικό γραφείο Ο.Α. Τηλ. : 026230 - 28 808)
-Από την Αθήνα, τρεις προγραατισένες πτήσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ηνών. Το χειώνα τα  δροολόγια γίνονται ία φορά την ηέρα.

β) Ακτοπλοϊκώς:
(Τηλέφωνο λιενικής αρχής : 026230 - 92 211)
-Από το λιάνι της Πάτρας προς τη Σάη, ένα προγραατισένο δροολόγιο την ηέρα.
-Από το λιάνι του Πειραιά προς τη Σάη, δύο δροολόγια την εβδοάδα (τηλ. Μινωικών Γραών: 021- 75 12 356).
-Από την Κυλλήνη της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, προς το Αργοστόλι, τρία καθηερινά δροολόγια ε
ferry boats.
 

Κεφαλονιά - Πόλεις & χωριά
- Αργοστόλι:
Η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ια σύγχρονη πόλη, η οποία στο παρελθόν έχει υποφέρει, όπως και τα περισσότερα νησιά του Ιονίου, από τα οδυνηρά χτυπήατα του Εγκέλαδου. Είναι χτισένη στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, έσα στον οώνυο κόλπο και δίπλα στη λινοθάλασσα ε τα γραφικά γεφυράκια.
Περπατώντας έσα στο Αργοστόλι, ανάεσα στις πλατείες και τους κεντρικούς δρόους, αξίζει να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεράσιου και το Αρχαιολογικό Μουσείο ε τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήατα, καθώς επίσης και να κάνετε έναν περίπατο έχρι τη γέφυρα του Τραπάνου, στο νότιο άκρο της πόλης. Λίγο πιο έξω βρίσκεται ένα αξιοθαύαστο φυσικό τοπίο, οι Καταβόθρες, στην περιοχή Λάση.Εδώ θα παρατηρήσετε πώς το θαλασσινό νερό εξαφανίζεται κατά ανεξήγητο τρόπο στα βάθη της γης.

- Σάη:
Είναι το δεύτερο σπουδαιότερο λιάνι της Κεφαλλονιάς, ε έντονη επορική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η πόλη είναι χτισένη κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Σάης, όπου σώζεται και η Ακρόπολη. Κοντά στη Σάη βρίσκεται και η περιοχή του Καραβόυλου, την οποία αξίζει να επισκεφθείτε, για να θαυάσετε την υπέροχη λίνη, η οποία είναι περιστοιχισένη από πυκνή βλάστηση.
- Μελισσάνη:
Σύφωνα ε τους γεωλόγους, αποτελεί συνέχεια και κατάληξη του νερού από τις Καταβόθρες. Είναι ια υπέροχη, ειδυλλιακή λίνη, η οποία ανακαλύφθηκε όλις πριν από λίγους αιώνες, όταν κατέρρευσε ένα κοάτι γης καιαποκαλύφθηκε αυτό το αγευτικό τοπίο, ε τα γαλαζοπράσινα νερά και τους πολύχρωους σταλαγοειδείς θόλους. Η επίσκεψη έσα στη λίνη γίνεται ε βαρκάκια.
- Ληξούρι:
Είναι η δεύτερη εγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς και βρίσκεται βορειοδυτικά του κόλπου του Αργοστολίου. Το Ληξούρι έχει ξαναχτιστεί επάνω στα θεέλια της παλαιάς πόλης, η οποία καταστράφηκε από το φοβερό σεισό του 1953. Τα παλαιά αρχοντικά, η Φιλαρονική Σχολή και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης αρτυρούν τη βαθιά πολιτιστική κληρονοιά της και το φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της.
- Φισκάρδο:
Πρόκειται για ένα ικρό ψαρολίανο και ένα από τα πλέον πολυδιαφηισένα αξιοθέατα του νησιού.Είναι από τους ελάχιστους οικισούς του νησιού που έχουν παραείνει άθικτοι στο πέρασα του χρόνου και του τουρισού, αν και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
 

Κεφαλονιά - Παραλίες
- Μακρύς Γιαλός, Πλατύς Γιαλός:
.ύο όορφες πλαζ, περίπου τέσσερα χιλιόετρα έξω από το Αργοστόλι, προς τα νότια. Κάθε καλοκαίρι, αυτές οι παραλίες φιλοξενούν αρκετές εκατοντάδες τουρίστες, χάρη στις σύγχρονες ξενοδοχειακές ονάδες και τα εστιατόρια που έχουν πλαισιώσει την τουριστική υποδοή της περιοχής.
- Αγία Ευφηία:
Χαριτωένη ακρογιαλιά, δίπλα στο λιανάκι της ικρής πόλης, κοντά στα λιγοστά ενοικιαζόενα δωάτια και τα ταβερνάκια.
- Κατελειός:
Μεγάλη αουδιά, έσα στον οώνυο όρο, στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού. Ολόκληρη η περιοχή έχει γνωρίσει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια.
- Σκάλα:
Πρόκειται για ένα από τα πιο ανεπτυγένα τουριστικά έρη του νησιού. Φηίζεται για τα πεντακάθαρα νερά και την καταπράσινη φύση που πλαισιώνει το τοπίο.
- Άσος:
Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κεφαλλονιάς. Πρόκειται για ένα υπέροχο, ικρό χωριό, στο λαιό ιας κατάφυτης χερσονήσου, επάνω στην οποία δεσπόζει ένα βενετσιάνικο φρούριο ε φανταστική θέα στις γύρω απόκρηνες ακτές.
- Μύρτος:
Μια υπέροχη παραλία ε βότσαλα, περίπου 30 χιλιόετρα βορειοδυτικά από το Αργοστόλι. Ατενίζοντας από ψηλά τις αντανακλάσεις του ήλιου, το τοπίο γίνεται ακόα πιο ειδυλλιακό, ε χρυσοπράσινες ανταύγειες.
- Φισκάρδο:
Μια ικρή αουδιά, πνιγένη στο πράσινο, δίπλα στο πανέορφο γραφικό χωριό ε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Kεφαλονιά - Διασκέδαση
Στο Αργοστόλι υπάρχουν οι καλύτερες ντίσκο και τα πιο "προχωρηένα" παρ του νησιού. Εδώ, η διασκέδαση διαρκεί ώς το πρωί και καλύπτει όλα τα γούστα, ε νυχτερινά αγαζιά ε είδους ουσικής.
 

Κεφαλονιά-Αγορές
- Κρασί:
Θα ήταν αδικαιολόγητο να φύγετε από την Κεφαλλονιά χωρίς να έχετε αγοράσει ερικά πουκάλια κρασί από την ποικιλία της αρεσκείας σας. Οι απελώνες του Καλλιγά, άλιστα, είναι ανοιχτοί για το κοινό. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ιεροτελετουργική τέχνη της δοκιής και να συζητήσετε ε τους γευσιγνώστες που θα σας ενηερώσουν για τις ιδιοορφίες και τα υστικά του κρασιού. Φεύγοντας, η διάθεσή σας σίγουρα θα έχει φτιάξει . Οι τιές και οι συσκευασίες των κρασιών εδώ είναι πολύ ελκυστικές.
- Μέλι:
Ενα άλλο είδος που θα σας συνιστούσαε να αγοράσετε φεύγοντας είναι το περίφηο έλι από άνθη και θυάρι.
- Γλυκά Ζαχαρωτά:
Μπορείτε να βρείτε σε ειδικές συσκευασίες δώρου τις περίφηες άντολες, αυτά τα ικρά ζαχαρωένα αύγδαλα σε κόκκινο χρώα και απίθανη γεύση, σε όλα τα καταστήατα που πωλούν ανανηστικά είδη.

Κεφαλονιά-Τέχνη
Η ζωγραφική στην Κεφαλλονιά είναι άρρηκτα συνδεδεένη ε την αγιογραφία. Κατά το 16ο και το 17ο αιώνα πολλοί Κρητικοί ζωγράφοι έφθασαν στο νησί, όπως ο Εανουήλ Λοβάρδος, ο Θεόδωρος Πουλάκης, ο Εανουήλ Τζάνες και ο Ηλίας Μόσχος. Η βυζαντινή κρητική ζωγραφική τέχνη επλουτίστηκε ε στοιχεία από τις ιταλικές ζωγραφικές σχολές. Άλλοι σηαντικοί ζωγράφοι ήταν ο Ιωάννης Μόσχος, ο Στέφανος Τσανγκαρόλας και ο .ηήτριος Φώσκαλης. Στο Ληξούρι και το Αργοστόλι λειτουργούσαν το 19ο αιώνα εργαστήρια εκάθησης ζωγραφικής και εκκλησιαστικής τέχνης, καθώς και σπουδαστήρια ιχνογραφίας. Οι πιο αντιπροσωπευτικοί Κεφαλλονίτες ζωγράφοι του 19ου και του 20ού αιώνα είναι ο Γεώργιος Αβλίχος, του οποίου οι προσωπογραφίες αποτέλεσαν σταθό για την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής, ο Οδυσσέας Φωκάς, ο Γερενής, ο Σπυρίδων Βικάτος, ο Σπυρίδων Βανδώρος, ο Ηλίας Μηνιάτης και άλλοι.
Στο νησί, γνώρισαν, επίσης άνθηση η ξυλογλυπτική, η αργυρογλυπτική και η αραρογλυφία. Εκκλησίες, οναστήρια, κοιητήρια, αλλά και κατοικίες, κοσούνταν ε γλυπτά. Οι σηαντικότεροι Κεφαλλονίτες γλύπτες ήταν ο Νικόλαος Μπονάνος και ο Γεράσιος Σκλάβος.
Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, αν και οι δυτικές επιρροές είναι φανερές, διατηρήθηκαν, όως, παράλληλα και κάποια στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ηπειρωτικής Ελλάδας, ε τις κεραοσκεπές και τα χαγιάτια. .υστυχώς, ε τους σεισούς του 1953 τα περισσότερα κτίρια, εταξύ αυτών και κωδωνοστάσια και ναοί, κατέρρευσαν. Στο Αργοστόλι σώζονται ακόη τα βοτσαλοστρωένα καντούνια και το ονοαστό Λιθόστρωτο ή Μπουλεβάρι. Επιβλητικά δίπατα και τρίπατα αρχοντικά, ε παρόκ διακοσήσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και εκκλησίες ε περίτεχνα, πανύψηλα καπαναριά, άλλα βενετσιάνικα, άλλα πλακέ, άλλα φράγκικα, ε τοξωτές πόρτες και παράθυρα σε λιτό παρόκ ρυθό, έδιναν δυτικό χρώα στην πόλη.
Στην Κεφαλλονιά, όπως άλλωστε και σε όλα τα Επτάνησα, το θέατρο, ο χορός και η ουσική αποτελούσαν αναπόσπαστο έρος της καθηερινής ζωής. Οι καντάδες και οι αριέτες είναι ουσικά είδη που ξεκίνησαν από την Κεφαλλονιά και επεκτάθηκαν αργότερα και στη Ζάκυνθο, όπου καλλιεργήθηκαν ε πάθος. Σπουδαίοι Κεφαλλονίτες συνθέτες είναι ο Γεώργιος Λαπίρης, ο .ιονύσιος Λαβράνγκας και ο Νικόλαος Μεταξάς. Στην Κεφαλλονιά εγάλη άνθηση γνώρισαν και τα γράατα, η ποίηση και η λογοτεχνία. Αξιοσηείωτοι ποιητές είναι ο Πέτρος Κατσαϊτης, ο Ιούλιος Τυπάλδος, ο αθητής του Σολωού Μικέλης Αβλίχος και ο Γεώργιος Μολφέτας. Ο ποιητής της θάλασσας Νίκος Καββαδίας καταγόταν από το Φισκάρδο. Σηαντικός πεζογράφος, κριτικός, στοχαστής και υπέραχος του Νεοελληνικού .ιαφωτισού ήταν και ο Ανδρέας Λασκαράτος. Άλλοι αξιόλογοι Κεφαλλονίτες πεζογράφοι ήταν ο Παύλος Καλλιγάς, ο Μπάπης Αννίνος και ο Σπυρίδων
Σιαδαρέσης. Λόγιοι, φιλόσοφοι και επιστήονες που κατάγονταν από την Κεφαλλονιά ήταν ο Ρόκκος Χοϊδάς, ο Βικέντιος .αόδος, ο Παναγιώτης Λορεντζάτος, ο επιφανής αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος και άλλοι. Αξίζει ακόα να αναφερθεί η δεξιοτεχνία των γυναικών του νησιού στην κεντητική τέχνη.
 

Κεφαλονιά - Λαογραφία
Οι Κεφαλλονίτες είναι δεινοί ναυτικοί. Αγαπούν τη ουσική, φτιάχνουν το περίφηο κρασί τους, τη "ροπόλα", παρασκευάζουν αρώατα από τα έλατα του βουνού Αίνος και αζεύουν έλι. Οι γυναίκες ψήνουν νόστιες κρεατόπιτες, φτιάχνουν σκορδαλιά, που την ονοάζουν "αλιάδα", και τρατάρουν άντολες. Γενικά, παλαιότερα στον ελληνικό χώρο οι Κεφαλλονίτες θεωρούνταν κατά παράδοση "βλάσφηοι" και  πονηροί ("διαβόλου κάλτσες"). Είναι έξυπνοι άνθρωποι και προικισένοι ε αίσθηση του χιούορ, αλλά, παράλληλα, θεωρούνται αψίκοροι, εκκεντρικοί και τσιγκούνηδες. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται σήερα ε τον τουρισό. Ο πολιούχος της Κεφαλλονιάς, ο Άγιος Γεράσιος (ο "πασουάκιας", όπως τον αποκαλούν οι άθεοι), ειδικεύεται - σύφωνα ε την παράδοση - στη θεραπεία ψυχικών νοσηάτων και στον εξορκισό δαιόνων. Επιπλέον, κάποια παράδοση αναφέρει ότι τα δηλητηριώδη φίδια του νησιού συγκεντρώνονται στις 15 Αυγούστου (ανήερα της Παναγίας) και, χωρίς να δαγκώσουν κανέναν, πηγαίνουν στην εκκλησία για να τα ευλογήσει ο παπάς.

Κυριότερες τοπικές εκδηλώσεις:

* Το καρναβάλι της Κεφαλλονιάς (Απόκριες - Αργοστόλι).
* Η περιφορά της εικόνας της Μονής Σισίων. Η εικόνα, σύφωνα ε την επιθυία του πλούσιου Κεφαλλονίτη Σάντερ που άφησε την περιουσία του στο οναστήρι, εταφέρεται στο κάστρο του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου παραένει για προσκύνηα για ία εβδοάδα (.ευτέρα του Πάσχα - Βλαχάτα).
* Ο εορτασός της επετείου της ένωσης των Επτανήσων ε την Ελλάδα (21 Μαϊου - Αργοστόλι).
* Το δεκαπενθήερο θεατρικό φεστιβάλ (15 Ιουλίου - Αργοστόλι).
* Το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ (1 έως 31 Αυγούστου - Αργοστόλι).
* Το προσκύνηα στο ιερό σκήνωα του Αγίου Γεράσιου (16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου - Μονή Αγίου Γεράσιου).
* Η λιτανεία του ιερού σκηνώατος του Αγίου Γεράσιου (16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου - Αργοστόλι,
Σκάλα).
* Το χορωδιακό φεστιβάλ του Ληξουρίου (πρώτο δεκαήερο του Σεπτεβρίου - Ληξούρι).
* Το πανηγύρι της Παναγιάς, ε λαϊκούς οργανοπαίχτες (8 Σεπτεβρίου - Φισκάρδο).

Κεφαλονιά - Φαγιτό
- Κρασί:
Θα ήταν αδικαιολόγητο να φύγετε από την Κεφαλλονιά χωρίς να έχετε αγοράσει ερικά πουκάλια κρασί από την ποικιλία της αρεσκείας σας. Οι απελώνες του Καλλιγά, άλιστα, είναι ανοιχτοί για το κοινό. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ιεροτελετουργική τέχνη της δοκιής και να συζητήσετε ε τους γευσιγνώστες που θα σας ενηερώσουν για τις ιδιοορφίες και τα υστικά του κρασιού. Φεύγοντας, η διάθεσή σας σίγουρα θα έχει φτιάξει. Οι τιές και οι συσκευασίες των κρασιών εδώ είναι πολύ ελκυστικές.
- Μέλι:
Ενα άλλο είδος που θα σας συνιστούσαε να αγοράσετε φεύγοντας, είναι το περίφηο έλι από άνθη και θυάρι.
- Γλυκά Ζαχαρωτά:
Μπορείτε να βρείτε σε ειδικές συσκευασίες δώρου τις περίφηες άντολες, αυτά τα ικρά ζαχαρωένα αύγδαλα ε το κόκκινο χρώα και την απίθανη γεύση, σε όλα τα καταστήατα που πωλούν ανανηστικά είδη.
 

Kεφαλονιά - Ιστορία
Στην Κεφαλλονιά βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, τα οποία χρονολογούνται από το 50.000 π.Χ. και ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή. Στη νεολιθική εποχή, έζησαν εκεί Πελασγοί. Οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι ήταν Αχαιοί, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί γύρω στο 1400 π.Χ. Από τον Όηρο συνάγεται ότι η Κεφαλλονιά συπεριλαβανόταν στο κράτος του Οδυσσέα και ότι οι Κεφαλλονίτες πολέησαν αζί του στην Τροία. Κατά τα ιστορικά χρόνια, η Κεφαλλονιά υπήρξε "τετράπολις" Κορίνθιων αποίκων. Για όλα όως τα ζητήατα, οι Κεφαλλονίτες διχογνωούσαν, ε αποτέλεσα να ην προοδεύσουν ποτέ πολιτικά. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέου, τάχθηκαν ε το ζόρι στο πλευρό των Αθηναίων. Στους Μηδικούς πολέους, είχαν ικρή συετοχή.
Το 187 π.Χ., οι Ρωαίοι κατέλαβαν το νησί και από αυτούς το κληρονόησε το Βυζάντιο. Στους κόλπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Κεφαλλονιά, αφού άντεξε στις επιθέσεις των Αράβων της Ισπανίας και τις επιδροές των Νοραδών, προβιβάστηκε σε έδρα επαρχίας.
Το 1185, όως, υποτάχθηκε στην κυριαρχία της ιταλικής οικογένειας Ορσίνι, η δράση της οποίας έφθασε έχρι και το νησί αυτό. Από τους Ορσίνι της Κεφαλλονιάς, σπουδαιότερος ήταν ο διαβόητος πειρατής Ματθαίος Ορσίνι, τον οποίο  αποκαλούσαν "Κόντε Μάιο". Αυτός συάχησε διαδοχικά ε τον Πάπα, ε τη Βενετία και πάλι ε τον Πάπα, προτού συαχήσει, τελικά, ε τον Έλληνα δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο .ούκα Αγγελοκονηνό, του οποίου την κόρη νυφεύθηκε το 1228.
Μετά την καταστροφή του κράτους του Αγγελοκονηνού από τους Βουλγάρους, οι Ορσίνι κράτησαν τον έλεγχο του νησιού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε διάφορους ηγεόνες. Το 1324, η δυναστεία τους καταλύθηκε και η Κεφαλλονιά, ετά από περιπέτειες, πέρασε το 1357 στη δικαιοδοσία της οικογένειας των Τόκο από τη Φλωρεντία.
Το 1479 την κατέλαβαν οι Τούρκοι και το 1500 οι Βενετοί. Το 1636, ένας ισχυρός σεισός κατέστρεψε την τότε πρωτεύουσα του νησιού, τον ιστορικό Άγιο Γεώργιο, ο οποίος έκτοτε εγκαταλείφθηκε.
 

Κεφαλονιά-Οικολογία
Α. Γενικά Νησί ε ενδιαφέρουσα γεωλογική διαόρφωση:
σπηλαιολίνες, γκρεοί και λινοθάλασσες.
Β. Οικολογικά αξιοθέατα
α. Πάνω στο όρος Αίνος (1.628 έτρα) φυτρώνει το οναδικό στον κόσο κεφαλλονίτικο έλατο (
abies cephalonica), το οποίο, ε τα πυκνά του δάση, κάνει το βουνό να φαντάζει αύρο. Πρόκειται για ανακηρυγένο Εθνικό Πάρκο, ήδη από το 1962 (το οναδικό στα Ιόνια Νησιά).
β. Αποικία από πυρρόχρους γύπες (
gyps fulvus, στην κοινή ονοασία κόκκινο όρνιο ή γιούπας ή αγιούπας ή αγούπας, ζάγανος, σκανίτης), ενώ έχουν παρατηρηθεί ο γύπας neophron percnopterus και άλλα ικρότερα αρπακτικά.
γ. Το χωριό Λουρδάτα, νοτιοανατολικά του Αργοστολίου, σχηατίζει ένα φυσικ ό θεροκήπιο, καθώς αρδεύεται από τον ποταό Αίνο.
δ. Ο Καραβόυλος, σε απόσταση τριών χιλιοέτρων από το χωριό Σάη (απέναντι από το Αργοστόλι, στα βορειοδυτικά), όπου γλυκό νερό πηγάζει από ια λίνη και χύνεται στη θάλασσα. Όλη η περιοχή αποτελείται από παράξενους γεωλογικούς σχηατισούς (σπηλιές, υπόγειες λίνες και γκρεούς).
ε. Η λίνη Άβυθος, βορειοδυτικά του Πόρου (κοντά στη ικρή ορεινή κοινότητα Άγιος Νικόλαος), της οποίας το βάθος δεν έχει εξακριβωθεί ακόα ε καία από τις γνωστές επιστηονικές εθόδους.Γ. Αντικείενα ιδιαίτερης προστασίας Η εσογειακή φώκια
monachus -monachus προτιούσε κάποτε την Κεφαλλονιά και ιδιαίτερα τις περιοχές γύρω από το Φισκάρδο. Σήερα, όως, τείνει πλέον να εκλείψει! Γι'αυτό και πρέπει οι επισκέπτες να αποφεύγουν τις ερηικές παραλίες και τις καταδύσεις στις σπηλιές!
 

Kεφαλονιά-Μνημεία
Στο Αργοστόλι, ετά τους καταστροφικούς σεισούς του 1953 που σάρωσαν όλο το νησί, δυστυχώς ελάχιστα από τα παλιά αρχοντικά παρόκ κτίρια και τις όορφες εκκλησίες ε τα περίτεχνα καπαναριά σώζονται σήερα. Παρ' όλα αυτά, ο επισκέπτης πορεί ακόα να θαυάσει κτίρια όπως το Ορφανοτροφείο, το .ηαρχείο, το .ηοτικό Γηροκοείο, τα .ικαστήρια, τη Φιλαρονική Σχολή και άλλα.
Σε ένα ωραιότατο κτίριο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό καθηερινά, εκτός .ευτέρας, από τις 08:30 έως τις 15:00), ε κεραικά, επιτύβιες στήλες του 5ου π.Χ. αιώνα , γλυπτά των ελληνιστικών χρόνων, ψηφιδωτά από τα Βάλτσα της Πάλης και άλλα ευρήατα από τη νεκρόπολη των Μαζαράτων και άλλων αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη (η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό καθηερινά, εκτός Κυριακής, από τις 08:30 έως τις 14:30), που διαθέτει Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ε 46.000 σπάνιους τόους βιβλίων, τοπικές φορεσιές, κεντήατα και άλλα εργόχειρα, νοίσατα, ξυλόγλυπτα, καθώς και συλλογή βυζαντινών εικόνων.
Για να συνδέσουν το Αργοστόλι ε την απέναντι ακτή, οι Άγγλοι έφτιαξαν, στα 1813, τη γέφυρα του .ράπανου, ε τις καάρες και τον ανανηστικό οβελίσκο. Στη θέση Φανάρι ξαναχτίστηκε, βάσει του πρωτότυπου σχεδίου, ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων που είχε καταστραφεί από τους σεισούς. Στις όχθες της λινοθάλασσας Κούταβος, νοτιοανατολικά του Αργοστολίου, βρέθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Κράνης. Εδώ θα δείτε ό,τι απέεινε από το δωρικό ναό της .ήητρας και από την περιτείχιση της αρχαίας πόλης, η οποία είχε κατασκευαστεί από γιγαντιαίους λαξευτούς λίθους. Σε απόσταση τριών χιλιοέτρων από το Αργοστόλι, στον Πλατύ Γιαλό, σε σπήλαιο που φέρει το όνοά του, ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιος. Νοτιότερα, κοντά στη Λακήθρα, αλλά και στα Μεταξάτα, ήρθαν στο φως υκηναϊκοί τάφοι, ενώ, βορειοανατολικά, στη νεκρόπολη των Μαζαρακάτων, ανάεσα στους τάφους υκηναϊκής εποχής, ξεχωρίζει ένας θολωτός.
Το τέπλο της εκκλησίας της Θεοτόκου στα Ντοάτα είναι από τα οορφότερα και τα πιο περίτεχνα του νησιού. Στον ίδιο ναό φυλάσσεται, φερένο από την Οδησσό, το λείψανο του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Πεσάδα βρίσκεται η, χτισένη το 1602, Μονή Εσταυρωένου. Βυζαντινές φορητές εικόνες, άφια, ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά κειήλια από ναούς που κατέστρεψαν οι σεισοί έχουν εταφερθεί στη ονή του Αγίου Ανδρέα κοντά στα Περατάτα, η οποία πρωτοχτίστηκε το 1587. Πάνω από τα Περατάτα βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε πάνω σε παλαιότερα οχυρωατικά έργα από τους Βενετούς και πήρε το όνοά του από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν η εγαλύτερη της περιοχής. Το κάστρο διαθέτει τρεις προαχώνες, πολύ στέρεα - ακόα και σήερα - τείχη, ενώ στην ακή του περιέβαλε δηόσια και ιδιωτικά κτίρια, νοσοκοείο, στρατώνες, αποθήκες και πολλά άλλα κτίρια, καθώς αποτελούσε έδρα των Ενετών κατακτητών.
Στο ανατολικό άκρο του Όρου Λουρδά, ετά το χωριό Λουρδάτα, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ίδρυσε το 13ο αιώνα τη Μονή της Παναγίας Σισσίων, η οποία δυστυχώς κατέρρευσε από τους σεισούς του 1953. Σήερα, στην ίδια θέση υπάρχει ένα εκκλησάκι στο οποίο φυλάσσεται η πολύτιη εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου, έργο του Κρητικού ζωγράφου Τσαγκαρόλα.
Στο νοτιοανατολικότερο άκρο του νησιού, στην περιοχή της Σκάλας, ανακαλύφθηκε κτίσα των ρωαϊκών χρόνων ε καλοδιατηρηένα ψηφιδωτά του 3ου αιώνα. Λίγο βορειότερα, σώζονται τα ερείπια πώρινου ναού του 7ου π.Χ. αιώνα , ο οποίος εικάζεται ότι ήταν αφιερωένος στον Απόλλωνα.
 

Κεφαλονιά - Σηαντικά πρόσωπα
Κεφαλλονίτες είναι:

* Οι Ιωαννίκιος (1635 - 1717) και Σοφρώνιος (1652 - 1720) Λειχούδης, δύο ορφωένα αδέρφια, παπάδες και οι δύο, οι οποίοι διαφώτισαν τους Ρώσους την εποχή του Πέτρου του Α΄.
* Ο πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς του Σιά, Κωνσταντίνος Γεράκης (1647 - 1688).
* Ο λόγιος κληρικός Νικόδηος Μεταξάς (16ος αι.), ο πρώτος που ίδρυσε ελληνικό τυπογραφείο στην τουρκοκρατούενη Ανατολή.
* Ο εκκλησιαστικός ρήτορας, κληρικός και συγγραφέας Ηλίας Μηνιάτης (1669 - 1714).
* Ο φιλόσοφος Βικέντιος .αοδός (1700 - 1752), πρόδροος του νεοελληνικού διαφωτισού.
* Οι εθνικοί ευεργέτες Βαλλιάνοι.
* Οι Τυπάλδοι, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν στη δηόσια ζωή.
* Οι αγωνιστές του 1821 και πολιτικοί Ανδρέας (1790 -1860) και Κωνσταντίνος (1792 - 1870) Μεταξάς.
* Ο ριζοσπάστης πολιτικός Ιωσήφ Μοφεράτος (1816 -1888), ο οποίος επιδίωκε την ένωση των Ιόνιων νησιών ε την Ελλάδα.
* Ο λυρικός ποιητής Γεράσιος Μαρκοράς (1826 - 1911).
* Ο ζωγράφος Νικόλαος Ξυδιάς ή Τυπάλδος (1828 - 1909).
* Ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος (1811- 1901), τον οποίο αφόρισε η Εκκλησία.
* Ο εθνικός ευεργέτης Παναγής Χαροκόπος, ο οποίος πέθανε το 1911.
* Ο σατιρικός ποιητής Μικέλης Αβλίχος (1844 - 1917).
* Ο κορυφαίος Έλληνας γελοιογράφος του 19ου αιώνα Θέος Αννίνος (1845 - 1916).
* Ο δηοσιογράφος και συγγραφέας Μπάπης Αννίνος (1852 - 1934). * Ο σκαπανέας της ελληνικής όπερας .ιονύσιος Λαυράγκας (1860 - 1941).
* Ο χειρουργός Μαρίνος Γερουλάνος (1867 - 1960).
* Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (1871 - 1941), ο οποίος είπε το "όχι" στους Ιταλούς.
* Ο ζωγράφος Σπυρίδων Βικάτος (1874 - 1960).
* Ο ιδρυτής της Λαϊκής Τράπεζας, .ιονύσιος Λοβέρδος (1877 - 1934).
* Ο αθηατικός Παναγιώτης Ζερβός (1878 - 1943).
* Ο θεολόγος Αίλκας Αλιβιζάτος (1887 - 1969).
* Ο γλύπτης Φωκίων Ρωκ (1891 - 1945), ο οποίος φιλοτέχνησε το νηείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
* Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος (1901 - 1974), ο οποίος ανακάλυψε την Ποπηία της Ελλάδας στη Σαντορίνη.
* Ο συνθέτης Αντίοχος Ευαγγελάτος (1904 - 1981), καθώς και ο γιος του Σπύρος (1940), σκηνοθέτης του θεάτρου και καθηγητής πανεπιστηίου.
* Ο βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυνθηνός (1905 - 1993).
* Ο εκδότης της εφηερίδας "Αυριανή", Γεώργιος Κουρής (1937).
* Και ο ποιητής και δοκιιογράφος Νίκος Φωκάς (1927).
Από την Κεφαλλονιά κατάγονται επίσης:
* Ο πρωτοπόρος του αντιοναρχικού κινήατος στην Ελλάδα, δικαστικός και πολιτικός Ρόκκος Χοϊδάς (1830 - 1890), ο οποίος γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
* Και ο ποιητής Νίκος Καββαδίας (1910 - 1975).
* Τέλος, στην Κεφαλλονιά, στο χωριό Μεταξάτα, έεινε για αρκετό διάστηα ο σηαντικότατος Άγγλος ροαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων (
Lord George Gordon Noel Byron), το 1823, όταν αποφάσισε να επισκεφθεί την επαναστατηένη Ελλάδα, όπου έελλε και να πεθάνει. Εκεί, άλιστα, έγραψε και τον περίφηο ".ον Ζουάν" του.

Κεφαλονιά-Εκδροές
(Α) Νότια και ανατολική περιήγηση, Αργοστόλι - Σκάλα - Πόρος (40 χλ.) - Σάη - Αγία Ευφηία (35 χλ.):

Βγαίνοντας από την πόλη, ε κατεύθυνση προς το αεροδρόιο, ξεκινά η εύφορη πεδιάδα της Λειβαθούς, ε τους απελώνες και τα ικρά χωριουδάκια. Σε λίγο, το τοπίο αρχίζει να επλουτίζεται ε τις κατάφυτες πλαγιές του Αίνου. Στους πρόποδές του βρίσκεται ο όρος της Πεσάδας, ε τα παραλιακά χωριά Άγιος Θωάς και Λουρδάτα (15 χλ.), ενώ στη συνέχεια ο δρόος οδηγεί στην αουδιά του Κατελειού, λίγο πριν από την τουριστική περιοχή της Σκάλας. Στην πορεία, θα συναντήσετε τη λίνη Άβυθος ή Άκωλη και λίγο πιο κάτω το γραφικότατο λιάνι του Πόρου. Από εδώ, πορείτε, αν θέλετε, να ακολουθήσετε και ια εκδροή ε καϊκάκι στις γύρω παραλίες.
Η διαδροή προς τα βορειοανατολικά παράλια δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις οορφιές του κατάφυτου ε έλατα Αίνου, ε τη αγευτικά θέα προς τα παράλια του Ιονίου. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο του .ρογοράτη, ήκους 300 έτρων, ενώ, κατηφορίζοντας προς τα παράλια, θα φθάσετε στη Σάη (25 χλ.) και τη Μελισσάνη, ε την περίφηη "υπόγεια" λίνη. Τέλος, στην Αγία Ευφηία πορείτε να συνεχίσετε την εκδροή ε ένα καϊκάκι προς τις κοντινές παραλίες της Ιθάκης.

(Β) .υτικά και βόρεια παράλια, Αργοστόλι - Ληξούρι - Κοντογενάδα - Φισκάρδο (58 χλ.):

Η εκδροή προς τη δυτική χερσόνησο της Πάλης περνά από το Ληξούρι, που είναι η δεύτερη εγαλύτερη πόλη του νησιού, ενώ συνεχίζεται προς τον όρο της Λεπάδας, ε τα χωριά Μαντζαβινάτα και Χαρβιάτα. Στα δυτικά παράλια, βρίσκεται η Μονή Κηπουραίων, σε ια καταπληκτική τοποθεσία. Επιστρέφοντας και προκειένου να συνεχίσετε την περιήγηση προς τις βόρειες παραλίες, θα περάσετε από το γραφικό όρο του Μύρτου ε την υπέροχη θέα, για να φθάσετε στην Άσσο (36 χλ.), ένα από τα οορφότερα χωριά της Κεφαλλονιάς. Αριστερά, στο βορειότερο άκρο του νησιού, βρίσκεται το Φισκάρδο, το καταπράσινο, ήσυχο ψαρολίανο ε τη φηισένη αρχιτεκτονική.